Италианецът Марко Бецеки (Mooney VR46 Racing Team/Ducati) ще стартира от първа позиция в клас MotoGP във второ поредно състезание, след като спечели квалификацията за място за Гран при на Великобритания на мократа писта "Силвърстоун" днес.

Пилотът на "Дукати" даде най-добро време от 2:15.359 минути и изпревари с 270 стотни от секундата Джак Милър с KTM. Алекс Маркес (Испания) с "Дукати" завърши трети, въпреки че претърпя падане още на първия завой.

На наводнената "Силвърстоун" Бецеки имаше тежко падане в самия края на квалификацията, но се отърва без контузии.

"Добре съм. През първата половина на обиколката всичко беше наред, но след това през втората половина на пистата имаше много повече вода. Не очаквах да катастрофирам, но се случи", коментира той.

Бецеки, който също спечели първа позиция в Гран При на Нидерландия през юни преди лятната пауза на MotoGP, каза, че условията ще затруднят спринтовото състезание, което ще се проведе по-късно днес.

Действащият световен шампион и лидер в генералното класиране Франческо Баная с "Дукати" даде четвърто време, след като също катастрофира.

Италианецът Фабио Куартараро с "Ямаха", световен шампион за 2021 година и победител на "Силвърстоун", не успя да премине през първата фаза на квалификациите и ще стартира последен.

Завръщащият се след контузия шесткратен шампион Марк Маркес (Испания) с "Хонда" също не успя да се представи на ниво и ще потегли 14-и в решетката. /БТА