Защитаващият титлата си Марк Маркес спечели старта за Голямата награда на САЩ от световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP.

Испанският пилот на "Репсол Хонда" стартира от първа позиция и за трети пореден път победи в надпреварата в Остин. Той финишира за 43:47.150 минути. За 22-годишния Маркес това беше 20-а победа в кариерата в Кралския клас.

Началото на състезанието закъсня с около 35 минути заради наводнена писта от капеща вода от един от мостовете над трасето.

Италианецът Андреа Довициозо с "Дукати" остана втори с 43:49.504 минути. Валентино Роси (Италия) с "Ямаха", победител в първия кръг за сезона в Катар, завърши на трета позиция с 43:50.270 минути. Испанецът Хорхе Лоренсо с "Ямаха" започна слабо състезанието, но постепенно се доближи до челото и успя да се пребори за четвъртото място.

В генералното класиране за сезона след 2 от 18 старта води Валентино Роси с 41 точки, пред Андреа Довициозо с 20 точки и Марк Маркес с 36 точки. Гран При на Аржентина е следващата седмица./БТА