Испанецът Хорхе Лоренсо повтори победата си от 2008-а година на пистата Ещорил и значително подобри шансовете си за титлата в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм - MotoGP. С четвъртото място на съотборника му Валентино Роси той съкрати разликата между двамата на едва 18 точки.

Лоренсо даде време от 45:35.522 минути на португалската писта, а Роси изостана с цели 23.428 секунди. Световният шампион не бе във форма и завърши на място извън подиума за първи път в стартовете си на тази писта.

Пилотите на Ямаха се отделиха от колоната още на старта, но италианецът Роси не успя да удържи на темпото на своя съотборник и най-голям конкурент. В завръщането си на пистата Кейси Стоунър с Дукати завърши на второ място след Лоренсо, а третото място остана за испанеца Дани Педроса с Хонда.

Стоунър бе вън от състезанията повече от два месеца, но с доброто си каране на португалската писта Ещорил успя да спечели първо място на подиума от юни месец в Асен, Холандия. В следващия кръг MotoGP обаче ще се пренесе на неговата домашна писта във Филип Айланд.