Фабио Куартараро с "Ямаха" стана първият французин, който спечели световната титлата в клас MotoGP. Той завърши на четвърто място в състезанието за Голямата награда на Емилия Романя и взе титлата два кръга преди края на сезона, след като основният му съперник за първото място Франческо Баная с "Дукати" катастрофира.

Баная стартира от първа позиция и беше начело в домашното състезание, когато катастрофира пет обиколки преди края.

Победител в състезанието стана шесткратният световен шампион Марк Маркес (Испания) с "Хонда".

"Все още не мога да повярвам", каза 22-годишният Куартараро, който се разплака в питлейна.

"Невероятно е, в момента сбъднах мечтата си. Чувствам се добре, че семейството ми е с мен и ще се наслаждаваме тази вечер и до края на сезона", добави той.

Победата на Куартараро сложи край на почти десетилетие на испанска доминация, след като Маркес (шест шампионски титли), Хорхе Лоренцо с "Ямаха" (2012 и 2015) и Жоан Мир със "Сузуки" (2020) спечелиха последните девет титли.

Австралиецът Кейси Стоунър беше последният пилот извън Испания, който спечели титла, след като доминираше през сезон 2011 с "Хонда". Лоренцо, последният състезател на"Ямаха", който взе титлата, също беше в Мизано, за да поздрави Куартараро.

Куатараро празнуваше с феновете, които запалиха сини светлини, за да отпразнува победата му, докато той танцуваше на пистата с френското знаме, обвито около раменете му.

За Маркес това беше трета победа за сезона, но шесткратният шампион каза, че това е денят на Куартараро.

"Днес не е моят ден, днес е за Фабио. Искам да го поздравя, той заслужава това. Имаше невероятен сезон. Поздравления за екипа на "Ямаха", ще се опитаме да направим нещата трудни за тях през следващата година, каза Маркес.

Голямата награда на Емилия Романо беше и последното състезание на седемкратния световен шампион в Кралския клас Валентино Роси на родна земя, тъй като 42-годишният италианец, който завърши 10-и, се оттегля от спорта в края на сезона.