Приключи кратката лятна пауза в календара на състезателите в дисциплината СуперМото и ето, че тази седмица пилотите ще се съберат за "есенния полусезон" на картинг писта Пауталия, град Кюстендил. 

Осоговската планина, след като миналата седмица беше поле за изява на автомобилистите от националния шампионат по планинско изкачване, тази седмица ще бъде център за BMU European SuperMoto Championship, 2-ри и 3-ти кръг и очакваните състезатели от България, Румъния и Гърция в различните класове на този шампионат.

При най-малките пилоти от клас SM65, с много добре представяне в Плевен през юли отново блесна таланта на Никола Николаев (ЕКО БМВ МС77 Рейсинг Тийм, КТМ) който този път ще бъде на Пауталия без ментора си Мартин Чой. Самият Чой вече е във Франция за своето дългоочаквано участие в 43-ото издание на 24 часа на Льо Ман, на пистата Бугати. Обратно в клас 65сс, добър дебют този сезон прави и Алексиан Николов (МСК БГ Пауър, КТМ), който реално е и най-малкия участник в шампионата. 

След като лидерът в класирането за SM85, чехът Ян Улман (Мото перформънс, ТМ) ще отсъства тази седмица от стартовата решетка, не малко български пилоти ще се възползват от това. В Плевен, ситуацията бе доста особена, имайки в предвид излелия се проливен дъжд и спряното състезание две обиколки преди официалното време. Тогава Живко Иванов (Елхово Рейсинг Клуб, КТМ) направи две стабилни втори места и тази седмица на Пауталия очакваме топ класиране за него. 

В Плевен също отлично състезание направиха и Енис Байрамов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ), Християн Гешев (МСК Севлиево, КТМ), преминалият от клас 65сс вече в голямата кубатура – Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) и новия състезател на същия клуб – Христо Сергиев (КТМ).

В кубатурата 250cc (клас S3), Радостин Михайлов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ) отбеляза успешен старт в новия си клас и е лидер в подреждането, следван на две точки от Хакан Халми (МСК Севлиево 2004, КТМ) и Виктор Нейчев (МСК БГ Пауър, КТМ).

В най-голямата кубатура 450сс и клас OPEN, с две победи в двата манша Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Хускварна) е безапелационен лидер, но този път в състезанията ще вземе участие и Янко Ташев (СМК Ридо Самоков, ТМ), който многократно е доказвал своите мотоциклетни качества и познава силните и слаби страни на Иванов на много добро ниво. 
Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ) може обаче да надхитри и двамата фаворити, защото за разлика от пистата в Плевен, Пауталия все още не разполага с асфалтови скокове, а това е само в плюс на шампиона от клас SBK1000 за 2016-та година който успешно се профилира в дисциплината СуперМото през последните два сезона. 

На Долна Митрополия се разрази още един много добър двубой между Димитър Тотев (МСК БГ Пауър, КТМ) и Драгомир Добрев (МК Боляри, КТМ), който завърши с победа на Тотев, но Добрев видя, че във своя първи пълен сезон в дисциплината може да се бори за подиума и това допълнително ще го мотивира в оставащите състезания от сезона. Янко Николов (МСК БГ Пауър, Хускварна) и Владислав Димитров (Тийм Гис, КТМ) все още търсят възможност за пробив в топ пет, но Веселин Иванов (МСК Плевен, Хонда), който в Плевен трябваше да се бори и с лятно неразположение има да наваксва в точките и Кюстендил е неговия шанс. 

Дъждът на Долна Митрополия през юли, който изненада абсолютно всички, остави леко неподготвени от страна на гуми Людмил Александров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха), Бисер Асенов (НСА Моторспорт, Кавазаки) и Мирослав Кючуков (МК Боляри) като и тримата могат да подобрят представянето си на Пауталия тази седмица.

Днес, в Пресклуб Бълтария в София се проведе и официалната пресконференция на Българска федерация по мотоциклетизъм във връзка с предстоящите събития на Пауталия в Кюстендил на която присъстваха състезателите Никола Николаев (SM 65) и Майкъл Иванов (SM OPEN), генералният секретар на БФМ Иво Цветанов, както и председателят на Организационния комитет на Гран При България Румен Петков. 

Програмата за Grand Prix Bulgaria - BMU European SuperMoto Championship е стандартна за състезанията в Кюстендил, а именно – тренировки и по два старта за клас в Събота, а в неделя след официалното откриване на състезанието (10:30) – по още два манша за всички.