Италианецът Франческо Баная с "Дукати" ще стартира от първа позиция в клас MotoGP в утрешния старт по мотоциклетизъм на писта Гран При на Алгарве в Португалия, 17-и кръг от световния шампионат.

Баная победи своя съотборник Джак Милър, а световния шампион за този сезон Фабио Куартараро завърши седми в квалификациите.

Милър направи страхотен старт и постави рекорд за всички времена на пистата в първата си серия, но беше победен от Баная две минути пред края на финалната сесия, когато италианецът спечели шестия си полпозишън за сезона и пети пореден с време 1:38.725 минута.

Световният шампион за 2020 година Жоан Мир със "Сузуки" остана трети и за първи път през сезона ще стартира от първа редица.

Фабио Куартараро с "Ямаха", който спечели предсрочно титлата на Гран При на Емилия Романя миналия месец, загуби най-бързата си обиколка в началото, след като катастрофа с новобранеца Лука Марини, което доведе до жълти флагове.

Французинът остана на седми, когато започна последната си обиколка и изненадващо не успя да подобри резултата си след загуба на време в последния сектор.