68 пилоти от 7 държави караха в 8-ия кръг на BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018. На пистата в Серес, Гърция при температура на въздуха около 32 градуса,  състезателите в отделните класове направиха много интересна надпревара в съботния ден. Както е известно през уикенда ще се проведат два кръга от календара, като в неделя отново се очертава да бъде доста горещо на пистата. 

Всичко запозна със състезанието в клас Formula 600, където победата спечели Васил Кючуков (България, Зедмото, Сузуки), който водеше битка през всичките 11 обиколки с конкуренцията. 

В последното пробягване в опит да изпревари лидерът Кючуков Керем Укар (Турция, Хонда) падна и остана назад в класирането. Така, заслужено с победата се поздрави Кюкуков, пред Янислав Димитров (България, Мотомания.бг-Бургас,Хонда), а трети завърши Влад Неага ( Румъния, Кавазаки). 

В клас Formula 1000 три обиколки преди края състезанието беше спряно заради падане на румънския пилот Адриано Шекели (BMW). Той водеше с минимален аванс пред Бойко Божинов ( България,Зедмото, BMW), но на завой машината му поднесе и го извади от надпреварата. Според регламента при изминаване на 85% от състезателното време, класирането се прави веднага след показване на червения флаг от съдиите. 

В оставащите обиколки Божинов кара разумно и без рисково до финала , за да спечели битката с аванс от 11.5 секунди пред Адриан Рус (Румъния, Ямаха). Трети за награждаването се качи Чиприан Трифан (Румъния, Ямаха), който можеше да изпревари в последната обиколка сънародника си, но Рус майсторски го затвори и финишира пред него. 

Христиан Бузалковски (Македония, Априля) завърши с победа в SP125, карайки през всички 10 обиколки пред Жулиета Ленкова (България МСК Плевен, Априля) и Митко Митков (България МСК Плевен, Априля). 

В този ред тримата се качиха и на подиума, за да вземат своите отличия. Със сериозен аванс от близо минута (0:51.496) турчина Бахатин Софуоглу ( Кавазаки) спечели първото място в SSP300, финиширайки пред Кадир Ербай (Турция) и Михаил Флоров (България, АИТ рейсинг тим, Ямаха).

Успех и за Йонел Паскота (Румъния, Ямаха) след 12-те обиколки в Supersport600. Пилотът от северната ни съседка имаше и късмет с победата, защото 2 обиколки преди карирания флаг основния му конкурент за първото място Александър Георгиев ( България, МСК Севлиево , Хонда) падна и не успя да продължи до края. 

Сериозни повреди в мотора поставят под съмнение участието на Георгиев утре, но от отбора му ще направят всичко необходимо, за да застане на стартовата решетка. Втори финишира Милен Георгиев (България, АИТ рейсинг тийм, Ямаха), който в последните състезания паказва голямо израстване и се превръща във фаворит за влизане в призовата тройка след края на сезона в SSP. Трети днес се нареди Дан Манеску ( Румъния, Ямаха).

Най-очаквия старт за феновете на мотициклетния спорт определено беше в SuperBike1000, където караха Мартин Чой ( България, ЕКО BMW тим, BWM),Ангел Караньотов (България, ORERDRIVE рейсинг, Дукати) и Роберт Мурешан (Румъния, Дукати). 

До момента във временното класиране преди Серес начело с 124 точки в шампионата е Чой,Мурешан с 120 и Караньотов с 94. От първа позиция на старта потегли Караньотов благодарение на силното си каране в квалификациите – 1:19.154. 

Още от началната обиколка двамата караха плътно един зад друг в рамките на няколко хилядни от секундата, но в 4-тата обиколка Мартин Чой падна и нямаше как да продължи до края на надпреварата. Караньотов стигна до победата и с аванс от 17 секунди пред Роберт Мурешан финишира първи. Трети завърши друг румънец – Богдан Вражитору с Кавазаки. 

Утре (неделя) от 11:30 часа е началото на първите състезания от програмата на 9-ия кръг на BMU EUROPEAN ROAD RACING CHAMPIONSHIP 2018. Започва се с клас F600, и следват F1000, SP125 и SSP 300, SuperSport600 и SuperBike 1000. Официалното награждаване на призьорите от всички класове ще започне в 14:40 часа. Входът за публика на пистата в Серес е свободен!