Япония няма да има кръг от MotoGP за първи път от 1986-а година насам, след като организаторите отмениха състезанието на 18 октомври на пистата „Мотеги“ заради пандемията от коронавирус.

Състезанието е дом на шампионите Хонда, както и други два японски производителя – Ямаха и Сузуки. Гран При-то е шестото, което е отменено от тазгодишния календар в най-престижната мотоциклетна надпревара.

Кармело Еспелета, изпълнителен директор на промоутърите Дорна, сподели в свое изявление, че шампионатът ще се концентрира върху възможно най-много състезания в Европа до средата на ноември. „Състезанията в чужбина, при възможност, трябва да бъдат насрочени за след средата на ноември – което ще бъде твърде късно през година за Гран При на Япония“, каза испанецът.

Каору Танака, президент на Mobilityland Corporation, разкри, че ситуацията в Япония и Европа е твърде непредсказуема. „Очаква се удължаване на международната забрана за пътувания. В резултат на нашите разговори с Дорна…ние стигнахме до консенсус, че нямаме друг избор освен да отменим Гран При на Япония в опит да завършим сезона“.

MotoGP се надява да стартира сезона в Испания, където традиционно се провеждат четири кръга от шампионата, на южната писта в Херес през юли. Германия, Нидерландия, Финландия, Великобритания и Австралия вече отмениха състезанията си, докато Франция, Италия и Каталуния (Барселона) бяха отложени.