Президентът на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Жан Тод е непреклонен в решението си, че утрешното състезание за Голямата награда на Бахрейн във Формула 1 трябва да се проведе.

Според Тод Формула 1 няма да пострада от това, въпреки противоположните мнения в медиите. Снощи протестиращи, искащи демокрация, влязоха в остри сблъсъци в столицата на Бахрейн Манама преди неделното Гран При, предаде Ройтерс.

Автомобилното състезание от Формула 1 е гордостта на кралството от Залива с управляваща сунитска династия и шиитско мнозинство, което се чувства дискриминирано.

Опозицията настоява състезанието да бъде отменено, понеже вижда в него символ на международното признание за режима. Маскирани младежи замеряха със запалителни бомби полицията, която спря шествието им до Площада на перлата.

Миналата година там бе сборният пункт на антиправителствените демонстрации - на площада бе разположен постоянният лагер на опозицията.

Полицията отвърна със сълзотворен глас и зашеметяващи гранати.

"Много съжалявам за това, което виждам по телевизията. Не съм сигурен, че се отразява точно случващото се в страната. Щеше

да бъде грешка, ако състезанието се провалеше", заяви Жан Тод пред репортери.