Отборът на Заубер във Формула 1 обяви, че е сключил договор с три руски институции, които трябва да помогнат със закрепването на финансовото състояние.

Швейцарският тим, който участва във най-авторитетния автомобилен шампионат от 1993 година, ще има за партньори Международния корпоративен фонд за инвестиции, Държавния фонд за развитие на Северозападната руска федерация и Националния институт по авиационни технологии (НИАТ).

Със специално изявление от отбора потвърдиха, че договорите имат отношение с влизането на Русия във Формула 1 от другата година, когато страната също ще бъде домакин на собствено Гран При. „Целта на партньорството е да открие нови перспективи и източници на доходи, както и да рекламира изработените технологии“, се казва в съобщението.

„Това разширено коопериране ще покаже руските иновации в сферата на моторните спортове. Същевременно Заубер ще има солидна основа да увеличи своята конкурентоспособност в дългосрочен план.“

Като част от договорните отношения ще бъде създадена обучителна програма за руския 17-годишен пилот Сергей Сироткин. Тя цели „да го приготви да стане част от отбора за 2014 година“. Бащата на Сироткин – Олег е един от директорите на НИАТ.