Ландо Норис - запомнете това име. Защо ли? Защото говорим за новия вундеркинд на Формула 1.

На едва 17 години англичанинът официално се превърна в тестове и резервен пилот на Макларън за сезон 2018.

Товa значи, че Норис ще "покрива гърба" на титулярите Фернандо Алонсо и Щофел Вандоорн и ако се наложи, ще заеме мястото на някой от двамата.

"Ландо ще бъде на състезанията и ще бъде напълно интегриран в отбора", заяви състезателният директор на Макларън Ерик Булие. "Искаме да сме сигурни, че той е перфектно подготвен, ако се наложи да влезе в болида."

За големия талант новината е прекрасна: "Не мога да го опиша с думи. Да имам шанса да бъда тестови и резервен пилот на Макларън е много важна крачка по моя път един ден да карам във Формула 1."

Но кой всъщност е Ландо Норис и защо е считан за бъдещето на спорта?

Той е роден в Гластънбъри, Англия, където живее със своите родители и две сестри. Вече е напуснал училище, за да се съсредоточи върху автомобилния спорт.

А това изглежда си струва: От 2014, когато само на 14 става най-младият световен шампион по картинг, Норис печели почти всички класове, в които участва: британската Формула 4 през 2014, Състезателните серии на Тойота през 2014, Формула Рено 2.0 Еврокуп и Северноевропейската Формула Рено през 2016, както и европейската Формула 3 през 2017.

В последния шампионат той се налага над Мик Шумахер, синът на легендата Михаел, както и над вицешампиона от година по-рано Максимилиан Гюнтер. За сравнение: през 2016 Формула 3 печели Ланс Строл, който в момента кара във Формула 1 за Уилямс.

Както и Строл, така и Норис произлиза от милионерско семейство. Неговият баща Адам получава голяма сума от продажбата на компания за пенсионно осигуряване. В момента той е инвеститор, а според "Sunday Times" богатството му се оценява на 150 милиона евро.

Норис вече показа таланта си и на ниво Формула 1. Той получи възможност от Макларън да вземе участие в тестовете в Унгария, където даде второто най-добро време за него, само на две десети по-бавно от това на Фетел.

"Ландо е изключителен талант. В последно време той показа, че без съмнение си е заслужил реномето на един от най-добрите пилоти в бъдеще", сподели босът на Макларън Зак Браун.

Тийнейджърът, който на 13 ноември ще стане на 18 години, има предимство и със своите физически данни. Норис е висок едва 160 сантиметра, а теглото му е невероятните 42 килограма.