Световният шампион Себастиан Фетел направи поредна огромна крачка към четвъртата си поредна титла във Формула 1, след като спечели старта за Голямата награда на Сингапур. Германецът, който вчера бе най-добър в квалификацията, не остави никакво съмнение в превъзходството си и на практика се състезаваше сам със себе си.

Това бе и трети пореден успех в Сингапур за пилота на Ред Бул, който вече има преднина от 60 точки пред най-близкия си преследвач в генералното класиране.

Втори остана Фернандо Алонсо със своето Ферари, като испанецът се реваншира за слабото си представяне във вчерашния ден, където бе задминат от съотборника си Фелипе Маса. Звездата на Лотус Кими Райконен пък надви болките в гърба, които му попречиха да се пребори за стартова позиция в челната десетка. Тръгвайки от 13-о място обаче Ледения за пореден път доказа голямата си класа и в крайна сметка стъпи на последното място на подиума.

Партньорът на Фетел – австралиецът Марк Уебър пък бе на две обиколки да завърши на четвърта позиция, но повреда в скоростната му кутия отвори път на състезателите зад него. Така дуото на Мерцедес – Люис Хамилтън и Нико Розберг заеха 4-ото и 5-ото място, а Фелипе Маса завърши 6-и пред двойката на Макларън Дженсън Бътън, Нико Хюлкенберг със Заубер и пилота на Форс Индия Адриан Сутил.

Стартът на надпреварата беше доста оспорван и в първия момент изглеждаше така, сякаш Фетел ще загуби лидерската позиция от втория Нико Розберг. Последният обаче не успя да се справи с влизането във втория завой и излезе извън трасето, което позволи на Фетел да си върне мястото начело на колоната.

В типичния си стил той започна бързо да трупа преднина и само за 3 обиколки имаше аванс от почти 6 секунди. Въпреки че от Ред Бул му наредиха да намали темпото, за да съхрани гумите си, Фетел продължи да вдига разликата, която надхвърли 8 секунди преди първите спирания в бокса.

Германецът напълно контролираше събитията на пистата, но в 25-ата от общо всичките 61 обиколки на пистата излезе кола за сигурност. Тя остана там до 31-ата, след което Ред Бул нареди на Фетел да натисне педала докрай, за да възстанови преднината си. Само за един тур той изуми всички, като си отвори комфортна разлика от над 3 секунди.

Оттам до края за него бе лесно да контролира състезанието, докато същинската битка се случи далеч зад гърба му. В ранния етап от състезанието Розберг успяваше да удържи атаките на Фернандо Алонсо, който още на старта направи скок от 7-о до 3-о място.

Ферари опитаха да го изкачат напред с рискована стратегия – от „скудерията“ предприеха спиране в бокса, докато колата за сигурност все още водеше колоната с идеята, че то ще е последното до края на състезанието. Така обаче Алонсо загуби позиции, като Уебър и Хамилтън минаха пред него.

Все пак при третите преминавания през бокса на своите опоненти ибериецът успя да излезе втори и по този начин намали до минимум негативните последици от победата на Фетел.