Срещу италианския милиардер Флавио Бриаторе бяха повдигнати обвинения за даване на подкупи. Той се е опитвал да подкупи италиански магистрати в опит да избегне присъда за укриване на данъци, съобщава "La Reppublica".

Луксозната яхта „Force Blue“, наречена в чест на екипа на Рено от Формула 1, която има инициалите на Флавио Бриаторе, донесе много главоболия на италианския милиардер.

През февруари Бриаторе бе осъден на 18 месеца затвор от италианския апелативен съд в Генуа по обвинения в укриване на данъци, свързани с мега-яхтата си „Force Blue“.

Бриаторе бе обвинен в предполагаемото укриване на данъци в размер на 3,6 милиона евро за периода от четири години. Той не е платил също така ДДС и други данъци в размер на 800 хиляди евро за горивото на яхтата.

Решението на съда бе обжалвано от адвокатите на Бриаторе и на втора инстанция бе намалено на 11 месеца, но апелативният съд в Генуа отново увеличи присъдата.

Бриаторе също така е признат за виновен за издаването на фалшиви фактури. 

Според последните информации, сега Бриаторе е разследван отново, тъй като прокуратурата смята, че е налице предполагаем случай на корупция, свързан с това събитие. Смята се, че Бриаторе чрез втори човек е подкупил тогавашния директор на данъчната агенция в Генуа – Валтер Пардини, който от своя страна е укрил част от информациите за данъчните задължения на милиардера. По този начин 67-годишният магнат може да получи нова присъда.