Бъдещето на Формула 1 вече е осигурено, след като стана ясно, че ФИА и 12 тима са подписали новото споразумение "Конкорд".

Споразумението, което изтича в края на 2012 година, сложи край на лютата битка през последните месеци между Международната автомобилна федерация (ФИА) и Асоциацията на тимовете от Формула 1 (ФОТА), което можеше да доведе до алтернативни серии на "кралските гонки".

Изявление на ФИА гласи: "След одобрението на Световния моторен съвет, късно снощи, президентът на ФИА Макс Моузли подписа споразумението "Конкорд" 2009, донасяйки нов период на стабилност в световния шампионат на Формула 1. Споразумението "Конкорд" - договор между ФИА, притежателят на комерсиалните права на Ф1 и участващите тимове, поставя основните правила за участието в шампионата и определя дяла на всяка от страните в неговия комерсиален успех. Освен това бяха одобрени леко изменени спортни и технически правила, които влизат в сила след 2010 година и които са били договорени с ФИА и тимовете. Те ще бъдат публикувани съвсем скоро на сайта на ФИА. Новото споразумение "Конкорд", което изтича на 31 декември 2012 година, е нещо като продължение на споразумението от 1998 година, като решенията на работните групи и комисии, върху които всички тимове ще има право на глас, ще отиват в Световния съвет за ратификация. В допълнение, както бе договорено в Париж на 24 юни 2009 година, тимовете приеха споразумението за намаляване на средствата, като се цели нивото, което преобладаваше в началото на 90-те години. След подписването на споразумението, ФИА очаква с нетърпение да следва период на стабилност и просперитет в световния шампионат на Формула 1".

Тимът на БМВ-Заубер, който ще се оттегли от шампионата в края на сезона, е единственият сегашен тим, който не е подписал новия "Конкорд", което потвърждава мерките за намаляване на разходите, договорени между ФИА и тимовете в края на юни.