Звездата от Формула 1 Роберт Кубица е сериозно наранен в катастрофата, която претърпя, карайки към старта на рали "Ronde di Andora" в Лигурия, Италия, съобщава агенция "ANSA".

Според някои информации, пилотът може дори претърпи ампутация на ръката. Това решение обаче няма да бъде взето бързо, съобщиха от болницата, в която в момента се оперира Кубица.

Лекарите искат първо да спрат вътрешния кръвоизлив и да видят какви са уврежданията по органите на полския пилот.

Пилотът на Рено карал Шкода Фабиа, с която трябваше да се състезава на ралито, когато изхвърчал от пътя с висока скорост и се разби в стена.

Навигаторът му Якуб Бергер излязъл благополучно от возилото без рани, но Кубица останал вътре. Той бил в съзнание, когато спешните екипи дошли, за да го извадят от колата. След това полякът бил преместен с хеликоптер до болницата "Санта Корона" близо до Савона, където станало ясно, че има много фрактури и вътрешни травми.

Състоянието му се смята за сериозно и според "ANSA" пилотът рискува да загуби ръката си, която е много наранена от катастрофата. Ралито бе временно спряно, за да бъде махната колата на поляка от пътя.

Това не е първият случай, в който той катастрофира тежко. През 2007 година, в Гран при на Канада той се блъсна в стената с 300 км в час. Тогава Кубица не бе сериозно контузен и отиде в болницата само за прегледи, на които не се откри нищо по-сериозно от разтегнат глезен и леко объркване. Той пропусна само едно Гран при след инцидента.