Лидерът в класирането при конструкторите във Формула 1 – Мерцедес може би е разрешил проблемите си охлаждането  на двигателя точно преди Гран При на Германия. Подобна теза изрази техническият съветник в Ред Бул – д-р Хелмут Марко.

До този момент през сезона „сребърните стрели” не успяха да спечелят единствено в Австрия, където състезателят на „биковете” Макс Ферстапен се справи с Шарл Льоклер (Ферари) и триумфира на „Ред Бул Ринг”. След провала в Шпилберг няколко от водещите тимове в Мерцедес  - в т. ч. Люис Хамилтън, Валтери Ботас и шефът Тото Волф – публично признаха, че са изпитали трудности с охлаждането на двигателите в австрийските горещини.

Очевидно това се явява единствената по-сериозна слабост в почти перфектните машини на тима, а прогнозите за „Хокенхайм” също сочат необичайно високи температури през уикенда. Всичко това води до очаквания, че Мерцедес отново би имал трудности. „Всичко сочи към големи горещини, които бяха истинско предизвикателство за нас в Австрия. Трябва да бъдем бдителни”, заяви Волф. „Както „Ред Бул Ринг”, и „Хокенхайм” е относително къса писта, която ще съкрати разликите между отделните тимове. Трябва да останем смирени и да работим в името на най-добрия резултат.”

Според Хелмут Марко има много голяма вероятност изказването на неговия сънародник да се окаже добре премислен блъф. „Единствено, когато денят е горещ, те губят сили. На това се надяваме за „Хокенхайм”, но Мерцедес ще дойде с ново шаси и нова охлаждаща система. Поне така научих. Ще искат да направят всичко по силите си, за да спечелят у дома”, добави 76-годишният австриец.