Пилотите на Мерцедес във Формула 1 Нико Розберг и Люис Хамилтън смятат, че за в бъдеще ще имат още по-големи трудности при стартовете си в шампионата.

Миналата седмица Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) въведе нови правила в тази област, които целят да направят стартовете по-малко предсказуеми. Идеята е да се намали контрола от боксовете, като се забраняват всички радио комуникации.

Според Розберг тези промени са достатъчни, за да затруднят максимално неговите колеги и отварят възможностите за много грешки. Дуото на Мерцедес допусна подобна в отминалото Гран При на Великобритания, когато не реагира добре при началото на състезанието и позволи на Уилямсите да минат напред.

„Това е хубаво, защото сега нещата ще станат по-вълнуващи. Всичко ще зависи до голяма степен от нас и така става по-трудно“, каза германецът. „Броят на променливите се увеличава и така все по-трудно ще е за предсказване как ще протече състезанието.“

За Хамилтън обаче промените не са изцяло положителни. „Не мисля, че ще има кой знае каква разлика. Отговорността ни остава същата, така че това нищо не променя. Когато стартираш обаче отборът може да изчисли колко сцепление има колата и какво ускорение дава двигателя. Ако прекалиш с ускорението, ще превъртиш гумите. Ако пък дадеш твърде малко газ, значи ще потеглиш бавно. Отборът може да каже дали да натиснем или да намалим. Сега очаквам да има повече слаби стартове“, каза световният шампион.