Въпреки чудесното си представяне на Гран При на Италия, Люис Хамилтън е получил предложение от Макларън да взима по-ниска заплата. 27-годишният британец е прекарал цялата си кариера в отбора на „сребърните стрели“, с който спечели и титлата във Формула 1 през 2008 година, но сега изглежда все по-близо до преминаване в Мерцедес, както усилено се шуми напоследък.

Последната оферта на Макларън към него е била за доста по-малко от 15-те милиона паунда на година, които взима в момента, а Хамилтън е очаквал да постигне тъкмо обратното при преговорите.

От друга страна Мерцедес предлагат на пилота почти същата базова заплата, но в контракта има включени доста изкусителни бонуси, които могат да увеличат възнаграждението му до 60 милиона английски лири за следващите 3 сезона. Освен това Мерцедес има и стратегическо предимство заради факта, че отборът ще изработи двигателите за 2014 година, а след като Макларън ползват същите, то Хамилтън би могъл да научава от „първа ръка“ данните за тестовете и развитието им.

Също така офертата на Мерцедес към Хамилтън ще бъде отправена в края на сезона, независимо от това дали Михаел Шумахер ще продължи да бъде пилот на тима или ще сложи край на кариерата си.