Световният шампион Себастиан Фетел беше принуден да даде победата в Гран при на Бразилия от Формула 1 на съотборника си Марк Уебър, след като получи проблеми в скоростната кутия.

Австралийският пилот на Ред Бул се възползва от възможността и спечели първа победа за сезона, който приключи в Сао Пауло.

Уебър спечели седма победа в кариерата си във Формула 1, след като записа време 1:32:17.464 часа на Интерлагос. Зад него останаха Фетел, Дженсън Бътън от отбора на Макларън и Фернандо Алонсо от Ферари. Британският пилот Люис Хамилтън от Макларън отпадна от състезанието, след като получи непреодолимо увреждане в своя болид в 48-та обиколка.

След като спечели титлата във Формула 1 през миналия месец, Фетел завърши сезона с 392 точки от 19 старта, 11 от които бяха победи, а други шест - подиуми. Единствените две състезания, в които германският пилот на Ред Бул остана извън челната тройка, бяха в Германия с четвърто място и в Абу Даби с отпадане. На второ място завърши шампионът от 2009 година Бътън, който спечели 270 точки, а трети е Уебър с 12 пасив. Двукратният шампион Алонсо е четвърти, а Хамилтън - пети.

Фетел, който е най-младият двукратен шампион в историята, спечели рекорден 15-и пол-позишън в събота. Той започна отлично в Бразилия и запази позицията си срещу Уебър, а Алонсо изпревари Хамилтън още в началото на надпреварата. В 11-та обиколка испанецът изпревари и втория болид на Макларън, управляван от Бътън. Проблемите за Фетел назряха в 30-та обиколка, когато той получи информация от отбора си, че болидът му е сериозно увреден и той трябва да намали темповете. Именно тогава германецът беше изпреварен от Уебър, който запази аванса си до самия край и спечели последното състезание за сезон 2011.

Бътън изпревари Алонсо за третото място девет обиколки преди края и започна преследване на втората позиция, но Фетел беше прекалено напред.