Испанският пилот Фернандо Алонсо стана едва третият световен шампион във Формула 1, който успява да спечели състезанието „24-те часа на Дайтона”. Една от най-престижните състезания отвъд океана – провеждащото се ежегодно от 1962 година насам – обаче беше прекратено по-рано заради проливния дъжд над „Дайтона Интернешънъл Спийдуей”.

Двукратният първенец от Ф1 беше в един отбор с Джордан Тейлър, Камуй Кобаяши и Ренгер ван дер Занде, с които кара автомобила Konica Minolta DPi Cadillac на Уейн Тейлър Рейсинг. Тимът имаше и доза късмет, че тъкмо Алонсо успя да излезе начело мигове преди прекратяването на състезанието с червени флагове, след като лидерът Фелипе Наср излетя от първия завой. Съвсем малко след това стюардите взеха решение да прекратят състезанието след 23 часа и 50 минути.

„Това беше един невероятен опит с този тим още от тестовете, а сега и в самото състезание. Проведохме го по перфектния начин”, заяви 39-годишният Алонсо.

„Условията бяха много различни за всички участници, затова се радвам за отбора. Жалко е, че не успяхме да извървим пълната дистанция, но водехме и през нощта, и през деня, водехме когато беше сухо и когато стана мокро. Мисля, че победата ни беше заслужено. Трябваше да оцеляваме в хода на всяка обиколка. Не беше въпрос да запишеш най-добрата обиколка, трябваше просто да пресечеш линията и в крайна сметка ни се получи”, добави Алонсо.

Преди Алонсо единствените шампиони от Формула 1, които са печелили в Дайтона, са Фил Хил и Марио Андрети.