Краят на участието и популярността на Германия във Формула 1 е „трагедия“, според бившия шеф на двигателите в Мерцедес – Норберт Хауг.

„Терминът трагедия до голяма степен описва това, което Германия в момента може да предложи във Формула 1“, каза той пред Redaktions Netzwerk Deutschland.

“Или по-точно това, което състезателите може да предложат сега. Няма нито един печеливш отбор, само един роден пилот кара по пистите, и то кола, в която и най-добрите няма да могат да се справят. Имаме и един резервен пилот без краткосрочни шансове за старт“, допълни Хауг.

Gulliver/GettyImages
82 снимки

Той, разбира се, има предвид конкуренцията в Мерцедес и завърналия се 35-годишен Нико Хюлкенберг на кормилото на Хаас, както и изпадането на Мик Шумахер от грида и превръщането му в резервен пилот.

„Това е опустошителен контраст със славните дни на Германия във Формула 1 с 12 световни шампионски титли при пилоти, спечелени от Шумахер, Фетел и Розберг“, допълни още Хауг.

Бившият шеф не забрави да спомене, че Хокенхайм и Нюрбургринг вече не са домакини в календара, докато нито един безплатен ефирен оператор в страната не е сключил сделка със Sky да покаже до четири състезания по свободна телевизия през тази година.