Компанията „Брокстоун”, която е един от спонсорите на пилота Серхио Перес, е подала официална молба, която цели поставянето на отбора от Формула 1 Форс Индия в администрация.

Засега още няма официално потвърждение за новината, но се твърди, че именно фирмата, която свързана с агента на Перес – Джулиън Джакоби, стои зад неприятното развитие. Като основен мотив за искането си „Брокстоун” посочва дълг от 3 милиона паунда именно към мексиканския пилот.

Още вчера Перес даде индикации колко сериозно е положението, описвайки финансовото състояние на тима като „критично”. „Финансовите проблеми сега спират прогреса на отбора. Въпреки всички трудности, ние сме пети в генералното класиране, а това показва с какъв потенциал разполагаме”, коментира преминалият през Макларън състезател.

Изглежда почти сигурно, че той ще напусне отбора след края на сезона. Междувременно неговият правен тим е депозирал пред съд документи, които доказват, че скоро тимът не би бил в състояние да изплати дълговете си, а също така, че компанията-собственик не разполага с ресурс да оказва финансова подкрепа.

Цялата ситуация произтича около случващото се със собственика Виджай Маля, който във Великобритания се бори срещу своята екстрадиция в родната Индия. Там бизнесменът, на чието име има издадени няколко заповеди за арест и запор над имуществото, ще трябва да отговаря пред съд по обвинения за участие в мащабни финансови измами.

Ходът от страна Перес цели администраторите да бъдат назначени по време на лятната пауза, за да премине целия процес с минимални вътрешни сътресения. Искането на „Брокстоун” е подкрепено и от „Даймлер/Мерцедес”, на която Форс Индия дължи над 10,5 милиона евро (около 9 милиона паунда). Същата е позицията на главния спонсор BWT, който представи документи, че спонсорството всъщност е било под формата на заем.