Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг направиха ново силно състезание във Формула 1, като британецът взе първото място в Бахрейн, а неговият партньор финишира втори. Германецът потегли от полпозишън днес, но още на старта предаде лидерството на Хамилтън, който не го изпусна до края въпреки красивите и яростни атаки на Розберг.

Трети на „Сахир“ завърши Серхио Перес Форс Индия, който напомни за себе си след не много успешните стартове в Австралия и Малайзия.

Четвъртата позиция отиде у другият забележителен пилот на пистата днес - Даниел Рикардо, който я изтръгна буквално в последните обиколки. Неговият съотборник и световен шампион Себастиан Фетел остана 6-и, а между тях се намести Нико Хюлкенберг с Форс Индия.

Двата болида на Уилямс, управлявани от Фелипе Маса и Валтери Ботас, не успяха да се възползват от силния си старт и останаха 7-и и 8-и.

Топ 10 допълниха направилите последно бледо състезание Фернандо Алонсо и Кими Райконен с Ферари.

Двата Мерцедеса в челото направиха много силен старт, а същото с пълна сила може да се каже и за Фелипе Маса, който по страхотен начин се промъкна трети преди първия завой. Там Нико Розберг натисна Хамилтън, но британецът не поддаде и поведе колоната. Скоро след това се разбра, че Кими Райконен отново е бил ударен от дебютанта на Макларън Кевин Магнусен. Жан-Ерик Верн също се оплака от контакт с единия от двата болида на Лотус.

В четвъртата обиколка Нико Хюлкенберг успя да изпревари Фернандо Алонсо, за да излезе седми и така се оформи началния вид на топ 10.

В 15-ата обиколка световният шампион Себастиан Фетел, който затваряше челната десетка, съобщи на инженерите си, че неговото подвижно задно крило (DRS) вече не работи.

Три тура по-късно Нико Розберг опита първа атака спрямо лидера, а в следващата зрителите видяха общо четири смени на лидерството само в рамките на няколко завоя. Германецът още от началото предприе алтернативна стратегия спрямо гумите, но Хамилтън успя да удържи първата позиция.

Пилотите на Ред Бул Себастиан Фетел и Даниел Рикардо постепенно започнаха да си пробиват път напред. Проблемът с DRS-а на Фетел бе отстранен и до средата на състезанието той и неговият съотборник се намърдаха трайно в топ 10, докато Ферарита започнаха да губят позиции.

В Макларън Дженсън Бътън бе на висота и държеше 5-ата позиция, но в 43-ата обиколка неговият съотборник Кевин Магнусен приключи състезанието си заради повреда. По доста по-неприятен и опасен начин същото стори и Естебан Гутиерес (Заубер), който бе ударен зверски от Лотуса на Пастор Малдонадо. Мексиканецът се превъртя през глава и за късмет се приземи на четири гуми, с което избегна по-сериозни наранявания. „Уау, какво беше това“, бе единствената му реакция.

На трасето веднага излезе кола за сигурност, а преди това Хамилтън и Розберг влязоха в бокса. Британецът сложи медиум гумите, докато партньорът му можеше да разчита на меките, с което получи предимство при скоростта в заключителния етап от състезанието. От щаба обаче веднага долетяха инструкциите на техническият директор Пади Лоу, който поиска и двата болида да финишират.

Почти веднага Розберг отново опита да изпревари Хамилтън, но британецът отново успя да отбие атаката. Скоро след това обаче той започна да се оплаква, че губи мощност, макар да бе с половин секунда по-бърз от съотборника си в 49-ата обиколка.

Въпреки нестихващите атаки на Розберг, Даниел Рикардо също прикова вниманието към себе си в заключителните минути, като със страхотно каране си проправи път до 4-ото място. Австралиецът тръгна 13-и от стартовата решетка.

Следващият старт от календара за 2014 година е в Китай на 18 април.

Гран При на Бахрейн, класиране, топ 10:

1. Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес - 25 т.

2. Нико Розберг (Германия), Мерцедес - 18 т.

3. Серхио Перес (Мексико), Форс Индия - 15 т.

4. Даниел Рикардо (Австралия), Ред Бул Рейсинг - 12 т.

5. Нико Хюлкенберг (Германия), Форс Индия - 10 т.

6. Себастиан Фетел (Германия), Ред Бул Рейсинг - 8 т.

7. Фелипе Маса (Бразилия), Уилямс - 6 т.

8. Валтери Ботас (Финландия), Уилямс - 4 т.

9. Фернандо Алонсо (Испания), Ферари - 2 т.

10. Кими Райконен (Финландия), Ферари - 1 т.