Един от най-уважаваните хора в света на Формула 1 – техническият директор на Ред Бул Рейсинг Ейдриън Нюи сподели мнението си, че през новия сезон не могат да се очакват много изненадващи победители и най-много един или два различни тима ще си поделят първите места. Причина за това са новите правила, които влизат в сила.

На въпрос дали новите правила могат да помогнат на различни тимове да вземат максимума точки, Нюи заяви: „Вече хората, които виждат, че най-важното за изпреварванията е пистата, са повече, но все още не са много. Миналата година всички коли бяха близо, решетката бе сгъстена, и пет различни производители на шасита спечелиха състезания. Големите промени обаче вероятно ще имат противоположния ефект, само един или два отбора ще успеят да направят всичко както трябва и да побеждават.”

Нюи коментира, че новият болид на неговия тим RB5 е изпипан до най-малкия детайл, но е започнат от нулата, именно заради промените. „2009 година определено ще е изпълнена с най-съществени промени може би от 1983 насам. Ние започнахме на чисто, от нулата, преценявахме внимателно как да интерпретираме правилата, и се стараехме да не правим промени само заради идеята. Почти нищо не сме взели от миналогодишната кола,” обясни дизайнерът.