Скандалите във Формула 1 продължават, след като днес президентът на ФИА Макс Моузли заяви, че все още има шанс недоволните отбори да се оттеглят от световния шампионат и създадат алтернативна надпревара.

Моузли предупреди федерацията да се подготви за предстоящ "труден период" във Формула 1. Според него, твърденията на екипите, че е бил принуден да се откаже от поста си през октомври и желанието им за "независим" президент са знаци за намерението на ФОТА да диктува съдбата на спорта. Това се казва в писмо на Моузли до клубовете на ФИА, в което изразява притеснението си от сегашната ситуация.

"Компромисът, който намерихме ми се стори лично на мен добър за спорта. Възможно е екипите да започнат собствен шампионат. В правото си са, ако следват международното спортно право", пише още Моузли. Преди два дни стана ясно, че Формула 1 ще разполага с пълния състав от сегашните отбори и през сезон 2010, след като Макс Моузли постигна споразумение с осемте недоволни отбора относно съкращаването на бюджетите.

След повече от два месеца спорове двете страни стигнаха до съгласие и така десетте отбора, заедно с Кампос, Манор и ЮСФ1, ще започнат заедно на стартовата решетка през следващия сезон. Това обаче бе постигнато със самопожертвованието на Моузли, който обеща да не се кандидатира за нов мандат начело на ФИА в изборите през месец октомври. Макларън, Ферари, Браун ГП, БМВ-Заубер, Рено, Тойота, Ред Бул и Торо Росо заплашиха с оттегляне от Формула 1 и създаване на конкурентен шампионат по автомобилизъм.

Това бе резултат от новото правило на ФИА, според което всички отбори ще разполагат с доброволен таван в бюджета от 45 милиона евро, който ще носи техническа свобода и правото на предсезонни тестове.