Михаел Шумахер отново ще се състезава във Формула 1. Рекордьорът по спечелени световни титли ще стартира за Mercedes в Бахрейн. Сред фаворитите са тимовете на Ferrari, Red Bull и McLaren, пише в коментар по темата Deutsche Welle, цитиран от Zar.bg.

Повече от три години след отказа си от по-нататъшна състезателна дейност, Михаел Шумахер се завръща на сцената на световния автомобилизъм. "Чувствам се съвсем нормално и добре, а и предварителната ми радост е голяма", казва 41-годишният след първите си тестове зад волана на "Сребърната стрела" на Mercedes.

Съперниците на легендата

Рекордьорът по брой на световни титли във Формулата иска с новия тим на Мерцедес Гран При да продължи успеха си от миналото: "Целта ни е една, а именно да спечелим световното първенство", казва Шумахер. Докато Шуми стартира като жива легенда, германецът Нико Хюлкенберг е дебютант във Формула 1.

21-годишният излиза на старта за британския тим Уилямс и гледа по-скоро трезво на завръщането на Шумахер: "В крайна сметка това е негово лично решение. Със сигурност е добре за спорта и хубаво за него. Аз гледам на това доста неутрално. Той е седемкратният световен шампион, той е легенда. Но за мен Шумахер е съперник като всички останали на пистата, когото ще се опитам да победя."

След като Хюлкенберг спечели при младата смяна във формула ДжиПи 2, за него се заговори като за новия Шуми. Според него фаворитите са шестима: "Става дума за Алонсо с Ferrari и момчетата от Mercedes Нико Росберг и Михаел. Трябва да се споменат също Red Bull със Себастиан Фетел и, естествено, McLaren с Хамилтън и Бътън. Конкуренцията ще е много силна тази година."

Повече състезания, нови писти, нови правила

Силна ще е всъщност цялата Формула 1 - предстоят 19 състезания, с две повече в сравнение с миналата година. Новите писти са Йеонгам в Южна Корея и Гран При в Монреал, Канада. Има и сериозни промени в правилата. Така например класиралият се на първо място ще получава по 25 вместо досегашните 10 точки. Освен това по време на състезанието няма да може да се дозарежда гориво.