Председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм и част от организационния комитет за Гран При на България Богдан Николов обяви пред Гонг от Истанбул, че малко дели страната ни от приемането на кръг от Формула 1. Предстоят последни преговори и финализиране на документи и договори, като това ще се случи в Германия по време на Гран При на пистата Нюрбургринг. Все още не се знае къде точно ще бъде построена пистата, защото зависи дали ще е едновременно за Формула 1 и мотори, или поотделно. Има два готови варианта и проекта.

На въпрос може ли България да приеме кръг от Формула 1, Богдан Николов отговори: „Може, след като вече три месеца имаме договор в България! Въпросът е да се финализират последните разговори относно условията. Сега след като подпишем, стартираме усилено, защото 2011-та година е дошла!”.

Ето какво още разказа пред Гонг от Истанбул Николов:

„Въпросът е да се финализират последните разговори относно условията. Договорът не е един, а са четири – за домакинство, телевизионни права, реклама и инфраструктура. Много мина, малко остана. Договорът ни от месец март е у нас, имаше много преговори и консултации. Сега вече получихме покана за финализирането им по време на Гран При на Германия.”

„След като подпишем договора, тогава ще обявим къде ще бъде пистата за Гран При на България. Имаме два варианта и проектите са готови. Зависи от това дали ще бъде за мотори и автомобили. За Моto GP е подписан предварителният договор, сега остана за Формула 1. Моментално след това следват Super sport, марковият автомобилен шампионат и т.н. Трябва да има много състезания, за да бъде използваема и рентабилна пистата.”

„Когато проектираш за Moto GP става и за Формула 1, но като проектираш за Формула 1, не става за Moto GP. Изискванията за Moto GP са по-големи, отколкото за истинската Формула 1. При проектирането на писта за мотори осигурителните зони са с 50-80 метра по-големи.”

„Договорът е от 2011 до 2015 и с опция до 2020 година, тоест 5 + 5 години. Финансирането е предимно от частни капитали.”

„Българинът трудно ще осъзнае това, че България може да бъде част от големите. Това, което се прави в областта на мотоциклетния спорт, тук не знаем дали е оценено, но на вън го направиха и ни връчиха на три пъти в Монако награда, че сме №1 в света. Нищо друго у нас на този етап не може да бъде номер едно. За оценката на българина зависи и от журналистите, защото те наклоняват общественото мнение към „Да” или „Не”. За сравнение на последното Moto GP в Турция е имало около 26 хиляди българи, които са си купили по 300 евро билет и са отишли.”

„Хубавото е и това, че в момента, в който подпишем договора на Балканския полуостров оставаме само ние! Отпадат Истанбул Парк и Хунгароринг. Като нация ще бъдем пълен монополист в тази област на Балканите!”

„След подписите, които ни останаха да направим между 10 и 12 юли в Германия, стартираме усилено, защото 2011-та година е дошла!”