Шефът на световния мотоспорт Макс Моузли смята, че влиянието на Люис Хамилтън върху популярността на Формула 1 е била преувеличено. Президентът на ФИА дори е на мнение, че успехът на Хамилтън може да се окаже „негативен” за Ф1.

Според Моузли, е „изненадващо”, че Хамилтън не знае нищо за шпионския скандал между МакЛарън и Ферари, който коства на „сребърните стрели” титлата при конструкторите и 50 милиона паунда. Впоследствие Хамилтън и Алонсо изпуснаха и титлата при пилотите и я връчиха на Кими Райконен.

Макс Моузри твърди, че славата на новобранеца е само следствие от това, че е непознат на публиката и вниманието, което Хамилтън получи, спокойно е можело да отиде и при друг млад пилот.

„Той със сигурност има влияние във Великобритания,” каза Моузли в интервю за ББС.”Към него имаше и интерес по целия свят, защото той тръбеше навсякъде, че идва от скромно семейство. Той просто си го изработи. Винаги има някой нов. Ако не беше той, можеше да е Нико Розберг или Роберт Кубица. Така че просто се преувеличава значимостта на Люис Хамилтън.”

Босът на ФИА заяви: „Ако и през следващия сезон той успее да постигне същото, със сигурност ще има ефект. Но той ще е негативен, защото хората ще започнат да ме молят да направя нещо, за да намаля скоростта му, както беше с Шумахер.”

Относно обжалването на МакЛарън, което може да направи Хамилтън шампион, Моузли коментира: „Разбира се, че може да се случи, тъй като това си е дело на апелационния съд. Но въпреки това е доста малко вероятно. Дори да накажат колите пред Хамилтън, стюардите не са длъжни да поставят Хамилтън по-напред в класирането. Зависи изцяло от желанието им.”