Световният шампион Себастиан Фетел спечели трета победа за сезона във Формула 1, след като беше най-бърз от началото до края на Гран при на Турция. Германският пилот на Ред Бул записа време 1:30:17.558 часа на пистата в Истанбул, а австралиецът Марк Уебър завърши двойната победа за отбора. За разлика от Гран при на Шанхай, където Фетел не успя да задържи преднината си в първата обиколка, този път германецът започна отлично от стартовата решетка. Негов основен конкурент беше пилотът на Мерцедес - Нико Розберг, който преодоля Уебър метри след старта. Германецът обаче не издържа срещу натиска на пилота на Ред Бул и се оттегли от второто място, след което беше изпреварен и от другите пилоти в топ 4.

Фетел продължи да трупа преднина начело на колоната и загуби първото си място едва при първото спиране за смяна на гуми, когато Дженсън Бътън от отбора на Макларън поведе в състезанието. През това време обаче неговият съотборник Люис Хамилтън, който е най-сериозният конкурент на Фетел за титлата, загуби няколко места при смяна на гумите, която се превърна в кошмарен стоп в бокса на Макларън.

Уебър, който караше на второ място зад съотборника си, пропусна Алонсо, но след това бързо изпревари испанеца и запази позицията до карирания флаг. От битката за среброто се възползва Фетел, който набра сериозна преднина и си позволи да спре за четвърти път в бокса, което не беше част от предварителната стратегия на Ред Бул.

Хамилтън се опита да заличи пасива от дългото слагане на една от гумите и започна силна атака срещу лидерите, но завърши едва на четвърто място. Зад него беше Розберг, докато Бътън спечели шестото място. Следват двата болида на Рено с Ник Хайдфелд и Витали Петров, а Себастиан Бюеми беше девети. Последната позиция, която носи точки, зае японският пилот на Заубер - Камуи Кобаяши. Третата победа увеличи преднината на Фетел срещу Хамилтън в генералното класиране на 34 точки. 23-годишният германец е с 93, докато британецът е с 59 точки. Състезанието от петия кръг за Гран при на Барселона е насрочено за 22 май.