Пилотът на Мерцедес Нико Розберг спря серията от пет поредни победи на своя съотборник Люис Хамилтън, за да спечели Гран При на Бразилия. Германецът, който стартира от пол позишън, в нито един момент от състезанието не изпусна водачеството и заедно с партньора си донесоха 11-а двойна победа за Мерцедес от началото на сезона. За Розберг успехът бе първи от месец юли насам.

Феновете в Сао Пауло също имаха повод за празненства, след като трети в крайното класиране се нареди техният сънародник Фелипе Маса с Уилямс. Постижението му изглежда повече от отлично на фона на това, че бразилецът беше наказан с 5 секунди в бокса заради превишаване на разрешената скорост в питлейна.

Въпреки това вниманието изцяло беше насочено към битката между Розберг и Хамилтън, който влезе с преднина от 24 точки. Стартът на Розберг обаче беше безупречен и германецът остана начело на колоната след първи завой.

Двамата много бързо започнаха да се откъсват от останалите пилоти и реално да се конкурират в собствена мини-лига. Германецът имаше аванс от около 6 секунди в началото, който обаче бързо започна да се стопява. Хамилтън въртеше поредни най-бързи обиколки, въпреки че се оплака на инженерите си за подутина на предното си крило.

Напрежението си каза думата и в 25-ата минута Розберг спря прекалено рязко за един от завоите и блокира гумите си. Така авансът му падна до 0,6 секунди, заради което буквално усещаше дъха на Хамилтън в тила си.

Моментът, в който Розберг изтръпна.

източник: Gulliver/Getty Images

В 28-ата минута обаче прекалено високото темпо изигра лоша шега на Хамилтън. В желанието си да изтиска максимума от колата си британецът натисна прекалено много в четвъртия завой задницата му поднесе и той излитна от пистата. Макар че успя да се върне в състезанието без чужда помощ, разликата му спрямо Розберг вече беше 7,4 секунди.

В 40-ата обиколка зрителите на „Интерлагос“ станаха свидетели на първото отказване – Даниел Рикардо приключи състезанието принудително заради проблем със спирачките.

В битката за първото място Розберг поддържаше по-консервативно темпо, за да съхрани гумите си, което щеше да се окаже решаващо в края. Хамилтън пък опитваше да навакса заради грешката си и това износваше по-бързо неговите. До 47-ата обиколка авансът на германеца се бе стопил до 1,9 секунди, а по нататък стана дори по-малък. Въпреки това Хамилтън така и не получаваше реален шанс, за да опита изпреварване.

Десет обиколки преди края изнемогването на Хамилтън заради гумите стана явно, като се наложи от бокса да му наредят да внимава специално заради предната дясна.

Така успехът отиде при Розберг, който скъси аванса на партньора си в шаампионата до 17 точки.

Гран При на Бразилия, топ 10:

1. Нико Розберг, Мерцедес

2. Люис Хамилтън, Мерцедес

3. Фелипе Маса, Уилямс

4. Дженсън Бътън, Макларън

5. Себастиан Фетел, Ред Бул

6. Фернандо Алонсо, Ферари

7. Кими Райконен, Ферари

8. Нико Хюлкенберг, Форс Индия

9. Кевин Магнусен, Макларън

10. Валтери Ботас, Уилямс