Пилотът на Ред Бул Даниел Рикиардо заяви, че до този момент е следвал специална програма, с която е трябвало да намали теглото си, за да може новият му болид във Формула 1 да бъде по-бърз.

Нареждането за това е дошло лично от шефовете, които изглеждат крайно решени да оставят зад гърба си колебливите резултати от последните две години. Австралийският състезател призна, че има още работа по този повод до първия старт в Мелбърн, който ще бъде на 20 март.

„Все още следвам диетата си. Дотук свалих 3 килограма и ми остават още 2“, призна Рикиардо.

Рикиардо не е оптимистично настроен за предстоящата кампания

Личното тегло на пилотите се превърна в голям проблем за Формула 1 през 2014 година, когато в употреба бяха въведени новите 1,6-литрови 6-цилиндрови турбо двигатели. Те са значително по-тежки от 8-цилиндровите си предшественици заради своята хибридна система.

Със своите 175 сантиметра Рикиардо е един от „гигантите“ на пистата, а предвид това, че теглото му гравитира в зоната на 60-те килограма, той трябваше да сваля килограми още през миналата година, тъй като първочанално изискванията за минимално тегло на болида останаха без промяна. Преди началото на на миналия сезон въпросната граница бе увеличена с 10 килограма, за да се върне баланса и да се намали риска за здравето на самите състезатели.

Предвид това, че Ред Бул бе осакатен основно откъм работата на двигателя си през миналия сезон, сега австрийците търсят всеки начин да наваксат изоставането си с намаляване на теглото там, където е възможно.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS