„Не сме извлекли никакви предимства от данните на конкурента МакЛарън”, се казва в дълго писмено обяснение на Рено по повод новия скандал за шпионаж във Формула 1.

Френският тим ще трябва да отговаря на 6-и декември пред съвета на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) за евентуално използване на конфиденциална техническа информация, донесена от бившия инженер на МакЛарън Фил Макерет, при създаването на болида R27.

От Рено заявяват, че въпросният инженер е вкарал взетата от него информация във файловете на тима без знанието на отговорните лица.

Макерет е уволнен на 6-и септември, когато е бил разкрит. Френският тим веднага е уведомил Макларън и ФИА за случая и е върнал оригиналните дискети на британо-германския тим.

Рено още веднъж твърди, че не е извлякъл никакви предимства от материала или информацията, с което е разполагал.

По този случая френският тим е работил винаги, както с МакЛарън, така и с ФИА, а освен това е поканил независими експерти на британо-германския тим да направят пълна проверка на компютърната система и на болидите на Рено.

„Имаме доверие на съвета на ФИА, че ще вземе правилното решение по този случай”, се казва още в обяснението на Рено.

Както е известно преди това друг по-голям скандал разтресе Формула 1. МакЛарън бе глобен със 100 милиона долара и лишен от точките при конструкторите за използване на конфиденциална информация от Ферари.