Огромен скандал е на път да разтресе света на спорта. Огромен брой действащи и вече прекратили кариерата си величия са разследвани за укриване на данъци, пишат вестниците "Фигаро" и "Льо Матен". 

Те се позовават на изтекла информация от секретни досиета на една от световноизвестните банки, в чийто сметки в Швейцария са постъпвали суми от офшорни компании, свързани със спортистите. Така са се укривали огромни суми от данъци. 

Според информациите, общата сума на вложените пари надхвърля колосалните 180 млрд. долара. В схемата са замесени 100 хил. души, кой от кого по-богат и логично сред тях има и много спортисти. 

По-известните са Михаел Шумахер, Фернандо Алонсо, Кристоф Дюгари, Валентино Роси, Диего Форлан, Хейки Ковалайнен, Марат Сафин, Парадорн Сришафан, бившият бос във Формула 1 Флавио Бриаторе и редица други известни личности. 

Сумата на Алонсо е била 42 млн. евро, докато Шуми ще е разследван за 21 млн. евро. Най-малко пари в тези сметки има Хейки Ковалайнен - само 100 хил. евро. Транзакциите са се извършвали между 2005 и 2007 г. 

Информацията изтече от служител в банката, която е собственост на една от най-известните световни фамилии. Тепърва предстои разследване на данъчните власти в страните, от които са посочените богаташи.