Пилотът на Лотус Кими Райконен сподели, че не е доволен от днешното представяне на болидите на тима в двете свободни тренировки преди Гран При на Малайзия.

Лотус бе далеч от нивото, което демонстрира в първото състазание от новия сезон във Формула 1 в Австралия. След втората тренировъчна сесия Ромен Грожан даде 9-о време, докато Райконен завърши 15-и. И двамата пилоти споделиха, че се надяват инженерите да направят ефективни промени в настройките на автомобилите преди последната тренировка в събота сутрин.

„Денят като цяло беше окей, но все още имаме да свършим доста работа по настройките на болидите“, каза финландецът. „Управлението беше с една идея по-добро, но има още над какво да поработим в тази насока. Надявам се утре да имаме по-голям прогрес, защото знам, че колата е по-бърза от показаното днес.“

„Проблемите със системата КЕРС бяха влудяващи, но съм сигурен, че ще ги отстраним до утре. Пистата е същата, каквато я помня, и мисля, че мога да се класирам на по-предна позиция от тази в Австралия. Очаквам с нетърпение състезанието в неделя“, добави Райконен.

Грожан също заяви, че се надява на по-добър късмет, след като на „Албърт Парк“ стартира на трета позиция, но още във втората обиколка приключи състезанието след сблъсък с Пастор Малдонадо. „Днес мина доста добре с няколко леки прекъсвания в сесиите ми“, обясни той. „Имаше някакъв проблем в задната част на болида ми, но бързо го оправихме, а следобяда спуках една от гумите си. Нито едно от двете обаче не представляваше някакъв сериозен проблем.“

„Търсехме начин да се справим с горещините и да намерим добри настройки за високите температури на асфалта. Трасето е фантастично, когато си зад волана на болид от Формула 1. Има още какво да се желае от настройките, но имаме и достатъчно данни, които да обработим. Мисля, че имаме ясна идея какво да пипнем преди утрешната квалификация“, завърши Грожан.