Доставчикът на гуми за Формула 1 Пирели предупреди отборите, че ще напусне шампионата, ако новият договор за 2014 година не бъде финализиран скоро.

Директорът по моторните спортове в компанията Пол Хъмбъри гласно изрази нетърпението си с оглед на това, че ще трябва определено технологично време за дизайна на новия продукт при новите регулации.

„До 1 септември трябва да кажем на отборите всичко, което трябва да знаят за гумите, с които ще карат през следващия сезон. Сега е средата на май, така че можете да си представите колко глупаво е, че още не сме уредили договора“, заяви британецът. „Може би в крайна сметка ние няма да сме тук тогава...“

На въпрос до каква степен изказването му е хипотетично и до каква – сериозно, Хъмбъри отвърна: „На определен етап всеки ще трябва да вземе своето решение. Нещата, поне както ние ги виждаме, стават много сериозни заради промените в правилата.“

От другия сезон Формула 1 преминала към 1,6-литрови турбо двигатели, снабдени със системи за възстановяване на енергията, което изисква и гумите да бъдат съгласувани с тези характеристики. По този начин се изменят напълно мощността на болидите, максималната им скорост и дори аеродинамичното натоварване, което най-вероятно ще доведе до въвеждането на по-широки гуми, които да предоставят нужното сцепление.