Директорът по моторните спортове в Пирели Пол Хъмбъри увероно заяви, че гумите на неговата компания ще позволят на пилотите от Формула 1 да избегнат стратегиите с четири спирания в бокса за Гран При на Испания.

Точно с толкова влизания в бокса Фернанло Алонсо (Ферари) успя да триумфира през миналия сезон, като завърши пред каралия с три спирания Кими Райконен (тогава Лотус).

„В миналото сме виждали до четири спирания в Испания. С промените, които направихме в гумите за този сезон, се надяваме да не видим повече от три за по-голямата част от пилотите“, обясни Хъмбъри.

„Често се казва, че трасето в Барселона показва най-ясно в каква посока ще се развие сезонът, защото ако тук колата се представи добре, ще бъде на ниво и в останалите стартове. Същото важи и за гумите. Испанската писта е една от най-изтощаващите в целия календар“, допълни Хъмбъри.

„Дългите и бързи завои вкарват огромно количество енергия в гумите, което води до по-висока деградация. Настилката на пистата също така е доста грапава, а температурите могат да бъдат високи, което ще увеличи още натоварването“, завърши той.