Пилотът на Торо Росо Пиер Гасли се прости с надеждите си за атака на място в топ 10 в Гран При на Германия, след като доставчикът на двигатели за отбора – Хонда реши да смени няколко елемента по неговия двигател.

От Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) потвърдиха, че изцяло нов двигател е поставен в болида на 22-годишния французин. Промените включват пети двигател с вътрешно горене, турбо и мотор-генераторна група, свързана с ауспуха (MGU-H), както четвърта мотор-генераторна група, обвързана със спирачките (MGU-K), а също и трети енергийна батерия плюс контролна електроника.

Резултатът от всичко това е максималното наказание от 15 позиции, тъй като почти всички изброени елементи надхвърлят допустимите лимити. „Преди днешното състезание взехме тактическото решение да подменим всички елементи по задвижващия блок с изключение на тези, свързани с батерията”, обясниха от Хонда.

Така Гасли ще прави компания на Даниел Рикиардо от Ред Бул най-отзад на стартовата решетка. Австралиецът се намира там по абсолютно същите причини, като ходът бе планиран от „червените бикове”, които сметнаха, че имат шанс за по-добро представяне в следващия старт – Гран При на Унгария.

ГЛЕДАЙ ГРАН ПРИ НА ГЕРМАНИЯ, 11-И КРЪГ ОТ ШАМПИОНАТА ВЪВ ФОРМУЛА 1, ОТ 16,10 ЧАСА ЧРЕЗ ПРЯКОТО ПРЕДАВАНЕ НА DIEMA SPORT 2 И ОНЛАЙН НА PLAY DIEMA XTRA!