Пилотът на Уилямс Пастор Малдонадо спечели Гран При на Испания и пренаписа историята във Формула 1, след като стана 5-ият различен победител в първите 5 старта за сезона. Венецуелецът се възползва по най-добрия начин от вчерашното наказание на Люис Хамилтън, което му позволи да стартира от първа позиция. След 66 безгрешни обиколки Малдонадо записа първата си победа в своята кариера.

Това бе и първо спечелено състезание от тима на Уилямс от 8 години насам, като последният успех датира от 2004 г. – дело на Хуан Пабло Монтоя.

Втори се нареди Фернандо Алонсо с Ферари, който тормозеше пилотът на Уилямс през цялото състезание и на няколко пъти бе много близо до това да го изпревари, но прекалено износените му гуми не му позволиха да атакува в последните обиколки.

Кими Райконен с Лотус пък се пребори за третото място, като в края на състезанието имаше най-доброто темпо на пистата.

На 4-о място остана другият пилот на Лотус Ромен Грожан, а след агресивно каране и грешки на пилотите пред него Камуй Кобаяши (Заубер) се нареди 5-и. Световният шампион Себастиен Фетел пък показа, че е сбъркал с вчерашната си стратегия по време на квалификациите (пилотът на Ред Бул не направи бърза обиколка в третия етап, за да съхрани повече комплекти гуми) и остана на 6-ата позиция.

Първата десетка бе допълнена от Нико Розберг (Мерцедес), Люис Хамилтън, Дженсън Бътън (МакЛарън) и Нико Хулкенберг (Форс Индия). Заради вчерашното си наказание Хамилтън трябваше да започне от последната позиция на стартовата решетка, но с отлично каране все пяк успя да попадне в зоната на точките.

Лидерството на Малдонадо по време на състезанието бе застрашено до втория завой, като Алонсо се възползва максимално от добрия си старт и се изравни с пилота на Уилямс. Венецуелецът обаче отвърна на атаката и се откъсна на правата.

В 13-ата обиколка надпреварата напусна 7-кратният световен шампион Михаел Шумахер (Мерцедес), който при спирането за първия завой се заби в задницата на Бруно Сена (Уилямс). Бразилецът се опита да овладее болида си, но дълго време се носеше по чакъла, което доведе до спукване на задната му лява гума. Това бе поредната разочароваща изява на Шумахер от началото на сезона, като с жестове германецът изрази недоволството си от шофирането на Сена.

В 41-ата обиколка Малдонадо направи финалното си влизане в бокса, а Алонсо и Райконен отложиха своите няколко обиколки по-късно, за да се опитат да догонят водача на колоната. Алонсо поддържаше близка разликата между себе си и пилотът на Уилямс, като търсеше удобна възможност да го изпревари. Райконен пък догонваше двамата с бързи темпове, тъй като гумите му бяха по-малко износени.

В крайна сметка обаче след серия подхлъзвания по пистата „Каталуния“ състезателите решиха да не рискуват излишно и това донесе победата на Малдонадо.

Днешната втора позиция на Фернандо Алонсо заедно с 6-ото място на Фетел означаваше, че испанецът се изравни с него на върха в класирането при пилотите, като и двамата имат по 61 точки. Люис Хамилтън е трети с 53 точки, докато днешният победител Малдонадо е едва 9-и с 29 точки.

При конструкторите Ред Бул продължава да води убедително със 109 точки, пред МакЛарън с 98, Лотус с 84 и Ферари със скромните 63.