Асоциацията на отборите (ФОТА) изготви революционен план за спасяването на Формула 1 по време на тежката глобална финансова криза. Идеите на организацията целят подсигуряване на участието на отборите в най-престижната надпревара в автомобилизма поне до 2012-а година.

Сред предложенията на ФОТА е и промяна на системата на точкуване в края на всяко състезание. Ако Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) приеме промените, победителят във всяко Гран при ще прибавя по 12 точки към актива си, вторият - 9, а третият - 7. Местата от четвърто до осмо ще носят на пилотите съответно 5, 4, 3, 2 и 1 точка.

"Кризата ни изправи пред чудесната възможност да развием спорта. Това е безпрецедентен момент в историята на Формула 1. Най-важен обаче е фактът, че отборите са обединени и решителни с ясни и колективни идеи", заяви председателят на ФОТА и президент на Ферари - Лука ди Монтедземоло.

Сред целите на ФОТА е почти двойно съкращаване на разходите през сезон 2010, в сравнение с предишната година. Преди това обаче официалният документ с предложенията на Асоциацията на отборите трябва да бъде ратифициран от ФИА.

През новия сезон във Формула 1 се цели удължаването на живота на двигателите със 100 процента, след като ФИА прие правило за употребата на не повече от 8 двигатели на пилот. Тази мярка ще съкрати разходите за двигатели от 8 на 5 милиона евро до края на 2010-а година.

За в бъдеше ФОТА препоръчва и промяна на формата в квалификациите, намаляване на официалните тестове и съкращаване на времевата продължителност на отделните състезания.

В плановете за намаляване на разходите влиза и допълнително развиване на контролната част "KERS" - система за използване на кинетичната енергия при намаляване на скоростта, което съхранява допълнителна мощ за ускорение след завой и прави изпреварването по-лесно. Тя не е задължителна за новия сезон, но може да бъде използвана. Сумата за приспособяване на болидите към "KERS" ще възлиза на 1 до 2 милиона евро.