Холандският автомобилен концерн Spyker Cars NV може да продаде част или целия си отбор във Формула 1. Сделката ще е част от плана за рефинансиране и стратегически промени, обявиха от компанията.

Спайкър направи изявление, че негативните публични съмнения, изказани по отношение на надеждността на автомобилите на фирмата, са принудили производителя да потърси допълнителни средства, за да осигури позициите си и да продължи инвестициите.

„Продажбата на отбора на Спайкър във Формула 1 е една от възможностите в плана ни за рефинансиране,” заявиха от компанията, като признаха, че вече разглеждат няколко оферти.

Изпълнителният директор на Спайкър Майкъл Мол е един от хората, които искат да купят отбора, и ще се оттегли от сегашния си пост, за да се избегне конфликт на интереси. Вицепрезидентът на борда Ханс Хугенхолц ще поеме временно длъжността.

Компанията, открита през 2000 година, очаква да е на загуба през 2007 година и според нея една от причините е отборът във Формула 1, който се е оказал по-скъп за издръжка от очакваното.