Японската марка Хонда ще направи своето завръщане във Формула 1 през 2015 година като доставчик на двигатели за отбора на Макларън.

Президентът на автомобилния производител Таканобу Ито днес съобщи официално решението на специално подготвена пресконференция в Токио.

Между 1964 и 2008 година Хонда бе едновременно участник, конструктор и производител на двигатели във Формула 1, но преди 5 сезона реши да продаде отбора си на Рос Браун заради икономическата криза.

Продажбите на корпорацията в Япония обаче се подобриха със стабилизирането на местната икономика, а отслабената стойност на йената повиши стойността на дейностите в чужбина и помогна за спада на цените в продажбите.

Директорът по мениджмънта в Макларън Джеймс Нийл приветства сделката, като побърза да увери, че двигателите на Хонда ще бъдат достатъчно конкурентоспособни. „Мерцедес (настоящият доставчик на двигатели за „сребърните стрели“ - б.р.) очевидно са съсредоточили усилията си около Бракли и в това няма нищо лошо“, коментира Нийл. „Ако искаме да се състезаваме в тежката категория, то трябва да набавим нужните килограми. Партньорството ни с мощна фирма като Хонда ще ни помогне да сторим точно това“, завърши той.

Официално: Хонда ще прави двигатели за Макларън

източник: Reuters