Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) прие нов правилник за предстоящия сезон 2010 във Формула 1, като в него се забелязват няколко радикални промени.

Ето и най-любопитните от тях:

- ФИА взе окончателно решение отборите от Формула 1 да се управляват с максимален „доброволен бюджет” от 45 милиона евро от началото на сезон 2010. Отборите, които доброволно се впишат в предвидения бюджет, ще получават по-голяма техническа свобода и ще имат правото на предсезонни тестове. Таванът няма да включва маркетинговите приходи, подготвителните разходи за титулярни и млади пилоти, както и разходите за двигатели.

- Спазването на бюджетната рамка ще бъде следено от специално създадена тричленна комисия, която ще бъде с тригодишен мандат. При евентуално нарушение от ФИА ще спазват международния спортен правилник, но за момента не се предвижда фиксиране на наказанията и глобите. Комисията от Формула 1 ще решава степента на провиненията и ще съветва ФИА, която пък ще налага наказанията.

- През сезон 2010 във Формула 1 ще се включат допълнителни три отбора с по двама пилота. Това означава, че за световната титла ще се борят общо 26 пилота, които ще се състезават в 13 отбора. Новите три отбора ще получат по 10 милиона долара от ФИА, която ще поеме разходите им за транспорт на два болида и за пренос на 10 тона багаж за състезанията, както и ще им предостави по 20 самолетни билета за надпреварите извън Европа.

- Предвид съкращаването на разходите, отборите няма да могат да пълнят гориво в резервоарите на болидите по време на състезание. Това означава, че в бокса ще се спира само за технически промени и смяна на гуми. Според ФИА това ще помогне за създаването на по-ефикасни и евтини двигатели.