Пилотът на Алфа Ромео във Формула 1 Кими Райконен днес е мъж, посветен на семейството, но това не е било винаги така. Ветеранът в откровено интервю призна, че партитата на младини са имали ключова роля за развитието му като състезателен пилот.

Доста хора знаят историята за легендарния Ф1 фитнес гуру Йозеф Леберер е подложил Кими на невероятен режим, за да го приведе в перфектната физическа форма преди дебюта му през 2001 година със Заубер. Режимът на Леберер е включвал 6 дни здрави тренировки в австрийските Алпи, а на 7-ия двамата излизали да хапнат пица и обърнат няколко бири.

„Очевидно всички се шегуват с това”, заяви световният шампион от 2007 година. „Но в доста случаи си мисля, че в това има повече истина, отколкото хумор, защото често се справях по-добре в състезанията, когато правех каквото си искам във времето между тях с партита, питиета и така нататък.”

„Има много доказани теории, че е караш по-добре, ако се забавляваш”, добави финландецът и си припомни 2013 година, когато след второ място в Бахрейн се отдава на 16-дневен парти маратон из Европа, преди да изтрезнее навреме и да вземе второ място в Гран При на Испания. „Онова лято през цялото време беше само партита и състезания. Нищо ново – за мен това е нормално. Отвън може и да ви се струва малко странно, но за мен в миналото беше нещо съвсем нормално.”

„Винаги съм си мислел, че това, което те успокоява, в същото време те кара да се напъваш повече на пистата, защото си малко несигурен”, допълни Райконен.