Пилотите на Макларън във Формула 1 Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо отнесоха санкция за общо 55 позиции заради надвишаване броя на промените по своите двигатели преди Гран При на Белгия.

Наказанието за испанеца е в размер на 30 позиции, въпреки че на стартовата решетка ще бъдат само 20 автомобила, а самата тя не позволява присъствието на повече от 26. Отнемането на места е в резултат от смяната на двигателя, турбото, контролната електроника и още куп елементи, които носят допълнително утежняване. Всеки от тях донася още 5 позиции към оригиналната санкция от 10 места.

Бътън пък получи наказание от 25 места, след като неговите механици изпълниха същите промени с изключение на електрониката.

Ако се спазваше буквата на предишния правилник, то тъй като и двамата няма как да изтърпят санкциите си в пълен размер, остатъкът от тях щеше да се пренесе за следващия старт в програмата. Сега обаче ситуацията не стои по този начин и дуото на Макларън просто ще потегли от последните две места на „Спа“ в неделя.

Състезанието започва от 15 часа и ще бъде излъчено пряко на платформата Gong Play и в ефира на телевизия Diema Sport 2.