Невероятно състезание. Точно с тези две думи може да се окачестви 11-ия старт в календара на Формула 1 през 2019-а година. Гран при на Германия се яви първата надпревара, която се проведе на дъжд, а това направи така, че всички зрители по света на най-технологичния спорт на планетата да станат свидетели на невероятни обрати. След всичко Макс Ферстапен успя да триумфира на „Хокенхайм”, грабвайки първа победа от състезанието в Австрия насам и седма в кариерата си, а втори завърши Себастиан Фетел, който стартира от последното място в състезаниоет. Топ 3 пък бе оформен от руския пилот на Торо Росо Даниил Квият.

В хода на състезанието пък заради редица проблеми отпаднаха Шарл Льоклер, Ландо Норис, Даниел Рикардо и Серхио Перес, Валтери Ботас и Пиер Гасли. Световният шампион Люис Хамилтън пък строши предното си крило в средата на състезанието и влезе в бокса, но грешка на механиците на Мерцедес направи така, че Люис остана в питлейна 50 секунди за смяна на гуми и „носа” на болида си. Все пак той завърши на 11-ото място на 19 секунди зад лидера Ферстапен.

Надпреварата на живо:

Състезанието се очакваше да започне с „летящ старт”, но при контролните обиколки от Състезателния контрол на Ф1 решиха, че надпреварата ще започне от място.  В първата обиколка Валтери Ботас изпревари на второто място Макс Ферстапен, ав  рамките на три обиколки Себастиан Фетел дръпна с шест места – до 14-ата позиция.

В третото завъртане на пистата пък Карлос Сайнс се завъртя в следствие на екстремно мокрото трасе и това извади сейфти-кар на пътя. Веднага след излизането му пък Себастиан Фетел смени мокрите си гуми, а от Мерцедес привикаха и Люис Хамилтън, който бе пропуснал вече алеята за боксове и направи още една обиколка на бавно темпо. Напредването на германеца Фетел продължи с пълни темпове, като той излезе на осмото място след девет обиколки, докато колегата му от Ферари - Шарл Льоклер, застана на четвъртата позиция. Лековато пък лидерът Люис Хамилтън записваше най-добро време след най-добро при обиколките, а при влизането на бокса от Льоклер стана така, че монегаскът засече Ромен Грожан на правата в питлейна. Това принуди маршалите да разследват случая.

В 12-ата обиколка пък Шарл Льоклер допусна грешка при последния завой преди старт-финалната права, качвайки половината си болид на разграничителите. Колата поднесе, но Льоклер с майсторско изправяне овладя болида си, който в крайна сметка не се завъртя, макар да беше много близо.  В 16-ата обиколка пък двигателят на Рено за Даниел Рикиардо предаде австралиеца и състезанието за него приключи.

Карлос Сайнс се завъртя опасно в 19-ата обиколка, но успя ад не се удари, а в 24-ата от Ферари решиха да поставят на Фетел „сликове”, след като Кевин Магнусен го стори миг по-рано. Три по-късно Валтери Ботас постави среднотвърди гуми на болида си, а решението на Скудерия бе описано като „прекалено рисково”, тъй като трасето не бе изсъхнало към този момент. В 28-ата обиколка пък Ландо Норис се завъртя и отпадна и той от надпреварата.

В 29-ата обиколка пък Шарл Льоклер се удари в третия сектор, който продължи да бъде много мокър, а това влуди младия пилот на Ферари. Той не успя да контролира болида си и се спря в реклама, почитаща 125-годишнината на Мерцедес. Механиците на Ферари веднага се подготвиха да сменят гумите на Себастиан Фетел след инцидента с Льоклер.

В 31-ата обиколка пък Люис Хамилтън строши предното си крило на същото място, което секунди по-рано се удари Шарл Льоклер. Оттам той реши да влезе самосиндикално в бокса, пресичайки тревната площ, а механиците на Мерцедес се забавиха цели 50 секунди, докато се ориентира в обстановката със смяната на гумите и крилото на световния шампион. За преминаването през зелените площи Хамилтън отнесе наказание от пет секунди от маршалите. След всичките неразбории по трасето в крайна сметка Макс Ферстапен поведе колоната, което прати в делириум холандските фенове по трибуните.

В 40-тата обиколка ветеранът Кими Райконен допусна грешка в последния завой след атака и излезе извън трасето, но все пак се върна на трасето, след като Антонио Джовинаци остана зад него на секунда. Крахът за Рено в надпреварата бе пълен, след като Нико Хюлкенберг се завъртя след 16-и завой в терти сектор и спря в рекламните пана отстрани. Германецът опита да излезе от чакъла, но единственото, което направи бе да се дозакопае в камъните и не успя да продължи своето участие на "Хокенхайм".

Все пак голяма част от пилотите влязоха за смяна на гуми в бокса в 48-ата обиколка, а от Мерцедес решиха, че именно това е моментът, в който е добре Хамилтън да изтърпи петсекундното си наказание, получено по-рано. Четири по-късно пък пилотите на Хаас се удариха един в друг, а Валтери Ботас излетя от трасето и се удари, след като бе на четвърта позиция. Всичко стана в средата на първия сектор, както и при Хамилтън по-рано, но финландският пилот не успя да овладее болида си и така завърши надпреварата за него.

Отново се появи нов сейфти-кар, като след него Ферстапен продължи да води колоната  без да има проблеми. Себастиан Фетел се изкачи до третото място, след като "отвя" Ланс Строл на една от правите в 62-ата обиколка. Няколко километра преди края на състезанието пък Пиер Гасли спука предна лява гума, което направи така, че пилотът на Ред Бул не завърши, а в крайна сметка триумфа беше за Ферстапен, който за седми път в кариерата си ще бъде на най-високото място на почетната стълбичка.

БГНЕС
23 снимки