Напускащият президент на ФИА Жан Тод обеща подробен анализ на случилото се в Гран при на Абу Даби. Французинът призна, че от организацията са били твърде толерантни към отборите през изминалата кампания. 

Тод се появи на гала церемонията по връчването на наградите на Международната автомобилна асоциация (ФИА). Това бе последното му планирано появяване като президент на федерацията. Бившият шеф на Ферари похвали Макс Верстапен и Мерцедес за спечелените титли при пилоти и конструктори.

Волф и Хамилтън не се появиха на церемонията, въпреки че са задължени според Спортните правила. Жан сподели за възможността от ФИА да са станали твърде толерантни към прилагането на някои от правилата в шампионата.

„Прочетох във френско списание за президента на футболен клуб Лион, на когото бе забранено да посещава 10 мача, заради лоши думи към съдията. Бяхме твърде толерантни към отборите от F1. Много е важен диалогът между управляващия орган и отборите, но не трябва да се прекрачва границата“, заяви Тод.

Говорейки за Гран при на Абу Даби, Тод смята, че и двамата състезатели са усетили заяждането си със стюардите през целия сезон.

„Виждате Макс след битката в първата обиколка. Тогава Люис го изпревари от дясната страна и Верстапен заяви по радиото, че е преследван. Никой не е преследван, това е само възприятие. В разгара на битката вие имате собствено усещане, а от другата страна са директорът на състезанието и стюардите. Ние перфектни ли сме? Не мисля“.

„Ето защо предложих пълен преглед на състезанието, за да видим какво трябва да се подобри в бъдеще. В известна степен трябва да бъдем перфекционисти. F1 е резултат на съвършенството. Страхотният пилот или кола не са достатъчни. Всичко трябва да се комбинира, за да бъдеш най-успешен“, завърши Жан Тод.