Управляващият директор на Формула 1 Рос Браун съобщи, че в спорта са се договорили за намаляване на бюджетите до 145 милиона долара. Ограничението не включва заплатите на пилотите. Англичанинът сподели пред Скай Спортс също така, че в новите договори, уреждащи взаимоотношенията между притежателя на търговските права (Либърти Медия), ФИА и отборите ще бъде включена нова, по-справедлива структура на разпределение на приходите.

"Икономическата устойчивост на Формула 1 е приоритет в настоящата ситуация", обясни Браун.

„Това важи както за големите, така и за малките отбори. Ясно е, че трябва да намалим разходите. Битката да стигнем до $175 млн. бе дълга, а вследствие на кризата в момента ще започнем от 145 милиона. Дискусията сега е колко надолу да свалим в следващите няколко години.”

Англичанинът заяви също така, че новите правила ще влязат в сила 2022 г. въпреки желанието на Ред Бул да ги отложи за 2023 година.

„Част от инициативите в този нов регламент е да направят спорта по-жизнеспособен. Сега колите са толкова сложни, че колкото повече харчиш, толкова по-висока скорост постигаш. Трябва да намалим това темпо и да създадем ситуация, в която парите не са единственият критерий, определящ колко си конкурентоспособен”, допълни той.

В спорта по-рано бе постигнато съгласие за ограничение на годишните харчове от 175 милиона долара.

То трябваше да влезе в сила през 2021 г. След това коронавирусът предизвика глобална криза, а шампионатът за 2020 г. изобщо не започна. Това означава липса на приходи и за отборите във Формула 1, и за Либърти Медия. Последва споразумение лимитът да бъде свален на 150 милиона долара. Малките отбори обаче настояваха за ое по-голямо свиване до $100 млн. Ферари и Ред Бул се противопоставиха категорично. От Мерцедес променяха неколкократно мнението си, докато стигнаха до границата от 145 милиона долара.