Дебютният сезон на Шарл Льоклер във Формула 1 още не е приключил, а вече бе съобщено, че от догодина талантът ще има привилегията да кара за Ферари. Раздялата с Кими Райконен в края на годината отвори място за нов партньор на Себастиан Фетел и така 20-годишният състезател ще получи първото си наистина голямо предизвикателство.

Официалният сайт на Формула 1 се постара да подбере най-интересните факти около бъдещата роля на Льоклер, който минава за един от най-горещите проспекти към момента.

Първият монегаск зад волана в цялата история на Ферари

Шарл Льоклер

източник: Gulliver/Getty Images

Льоклер е едва третият пилот от Ф1, който е родом от Княжеството. Преди него такива бяха само Луи Широн и Оливие Берета, така че Ферари нямаше огромен избор. Монако също има защо да се гордее, защото за първи път местен жител получава толкова отговорна позиция. Преди тазгодишното издание на старта в Монте Карло самият Льоклер засвидетелства колко много би се радвал на подобна възможност. „От дете мечтая да управлявам червен болид. Дано един ден това ми се случи. Ще дам всичко, за да го постигна, но това е решение, което не зависи само от мен,” каза тогава талантът.

Най-младият пилот от 1961 година насам

Шарл Льоклер

източник: Gulliver/Getty Images

Когато в началото на 2019-а година Льоклер се качи в болида до този на Себастиан Фетел, монегаскът ще стане най-младият състезател на „черните кончета” от Рикардо Родригес насам. Мексиканецът остава притежател на абсолютния рекорд в това отношение – през 1961 година той се впуска в Гран При на Италия само на 19 години и 208 дни. Предвид действащите в момента правила този връх изглежда непристъпен (минимумът е 18 години, като пилотите трябва да имат поне 2 сезона в подготвителните класове - б.р.).

Най-неопитният дебютант за „черните кончета” след Жил Вилньов

Шарл Льоклер

източник: Gulliver/Getty Images

Ферари по принцип обича да залага на опита, когато определя пилотския си състав. Впечатляващите изяви на Льоклер от началото на сезона обаче накараха „скудерията” да действа по нетипичен начин. Последният привлечен от Ферари състезател беше Себастиан Фетел през 2015-а след 4 поредни световни титли. Преди германеца другият трансфериран бе Кими Райконен – последният световен шампион с Ферари.

Льоклер не може да се похвали с автобиография като тези. Всичко на всичко, той е участвал в 14 старта дотук, а най-доброто му класиране дойде в Азербайджан – 6-о място. Единственият човек с по-малко опит, който е сядал зад волана на болид в червено, е Жил Вилньов. Канадецът бе участвал само в 1 състезание, когато 1977 година Ферари го привлече от Макларън. Още в първия си сезон за тима от Маранело той успя да стигне до дебютна победа във Формула 1.

Впечатляващи успехи в по-ниските състезателни класове

Льоклер е явление в моторния спорт още от дните си в картинга, където имаше успехи на национално и европейско ниво. Той дори успя да спечели световния шампион в конкуренция с Макс Ферстапен. През 2014-а Льоклер премина в алпийските серии на Формула Рено 2.0 , а успехите продължиха – две победи през първата година, а също и три подиума в 6 старта при далеч по-конкурентните европейски серии.

През 2015-а Льоклер бе промотиран в шапионата на Формула 3 Евро, където постигна 4 победи и 4-о място в крайното класиране. Той беше особено впечатляващ при спечелването на 2-а позиция в Макау Гран При.

Година по-късно възходът му продължава, наред с включването към младежката академия на Ферари. Той постига 3 победи и печели титлата в GP3. През 2017-а по същия доминантен начин той печели шампионската корона във Формула 2 още при дебюта си – 7 победи и 8 полпозишъна с отбора на Према. Това го превръща в единствения новобранец с титли от GP3 и Формула 2. На 19-годишна възраст Льоклер е и най-младият, който печелил главните подготвителни класове по пътя към Формула 1. Триумфът го вкарва в елитния клуб на състезатели, които са печелили Ф2 (или GP2) като новобранци – това са успявали да сторят Нико Хюлкенберг (2009), Люис Хамилтън (2006) и Нико Розберг (2005).

Представянето на Льоклер във Формула 1 до момента

Въпреки крайно неконкурентния болид на Заубер, който управлява, 20-годишният състезател възвести ясно своето присъствие. На три пъти го гледахме във финален етап от квалификациите, а в изминалите 14 старта той записа 5 класирания в зоната на точките (топ 10). Напоследък формата му поспадна – младокът трябваше да преглътне 2 отпадания в последните си 3 старта – и все пак Ферари знае, че рискът с гласуването на доверие е съвсем оправдан.