След повече от година спекулации и слухове Люис Хамилтън подписа договор с Мерцедес за сезон 2021, но само за една година. Шефът на отбора от Бракли Тото Волф обясни причината за това.

„Оставихме дискусиите за много късен момент. Искахме да обсъдим договора в края на сезона между надпреварите в Бахрейн и тогава Люис очевидно не се чувстваше добре. (Хамилтън даде положителен за COVID-19 тест след Гран при на Бахрейн и не участва във втория старт на Сахир – б.р.) В крайна сметка започнахме преговорите точно преди Коледа. Беше важно да свършим работа колкото се може по-скоро и затова решихме да отложим разговорите за 2022 г. и по-нататък за по-късен етап на 2021-ва“, заяви Волф.

„Определена несигурност в света влияе на работата в спорта и на приходите ни, на парите от телевизионни права, на приходите от спонсори. Даймлер и Мерцедес провеждат огромна трансформация към електрическа мобилност и това означава инвестиции. Живеем във финансова реалност, която е много различна спрямо тази отпреди няколко години", добави още той.

„С Люис и хората в Мерцедес обаче бяхме напълно наясно със ситуацията. В мненията ни нямаше никакви противоречия. Просто сметнахме, че трябва да подпишем договора за 2021-ва, а след това да намерим време през годината – този път по-рано, за да обсъдим бъдещето. И не става дума конкретно само за 2022-ра, а и за след това. Подобна дискусия не е нещо, което искахме да провеждаме във видеоконференции между Коледа и края на януари", каза шефът на Мерцедес.

„За специфични клаузи, за каквито се пишеше им медиите… Не знам откъде се появи тази информация, защото не е вярна. Прочетох го и намерих перспективата за интересна, но истината е, че и секунда от разговорите не е била свързана с някой състезател. Той никога не е искал подобно нещо през последните 8 години, решението е на отбора. Другият слух – за делба на приходите или дял от тях… Той също е безпочвен, нищо от това не бе част от преговорите ни", каза Волф.