Шефът на Мерцедес Тото Волф заяви, че „не е могъл да повярва“ решението Люис Хамилтън да бъде изпратен на последна позиция за Спринта преди Гран При на Сао Пауло, но добави, че действащите шампиони във Формула 1 в крайна сметка са избрали „да се примирят с решението“.

Болидът на британеца бе изключен от резултатите от петъчната квалификация, когато той впечатли с карането си, заради техническо нарушение, свързано със системата DRS на болида му. Наказанието мотивира седемкратния световен шампион и той завърши пети в Спринта. В Гран При на Бразилия обаче Хамилтън ще започне от десето място, след като вече бе наказан с пет места на стартовата решетка заради пета смяна на части на двигателя на колата си.

„До късно този следобед вярвахме, че нещата са окей, защото крилото беше повредено. Едната страна беше окей, средната беше наред, дясната не беше окей. Това означава, че всъщност нямахме предимство по отношение на представянето и си помислихме, че взимайки предвид тези аспекти, ФИА ще заключи, че има повреди и следователно не сме в нарушение на правилника. Те също така добавиха, че не сме направили нищо умишлено. След това прочетохме „дисквалифициран“, което, честно казано, не можах да повярвам. Помислих си, че спортният директор Рон Медоус се шегува, когато видях съобщението в WhatsApp“, каза Волф.

Победител в Спринта стана съотборникът на Хамилтън – Валтери Ботас, а втори в неделя вечер ще стартира лидерът в генералното класиране Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул, междувременно, коментира инцидента, при който бе глобен с 50 000 евро. Фен засне видео кадър, в който нидерландецът докосва едно от крилата на автомобила на основния си конкурент за титлата.

„Имаме подозрения, че нещо става там. В началото на годината всички трябваше да сменим нашите задни крила с отпусната колона. Мисля, че все още има нещо, което им дава повече максимална скорост“, сподели Верстапен. Гран При на Бразилия е тази вечер от 19:00 часа българско време.